Too little too late

…acesta a fost tipul de raspuns al companiei Quixtar, care a pierdut în jur de 600 de milioane de dolari, un adevărat dezastru corporate şi totul din cauza unei prezenţe inadecvate în mediul online.

Ce este Quixtar?

Amway Global, numită inițial Quixtar North America ( Quixtar.Inc – afacere electronică) , este o companie MLM (multi-level marketing) fondată în 1959 în Ada, Michigan. Compania este deținută de familiile Rich DeVos și Jay Van Andel prin Alticor care este compania mamă pentru afacerile care includ Amway și Amway Global, printre altele. Quixtar a înlocuit compania nord americană Amway în 2001 după ce majoritatea distribuitorilor s-au mutat la Quixtar în timp ce Amway opera în restul lumii.

Dacă doriți să citiți mai multe găsiți aici…Amway

Quixtar lucra la început separat de Amway ca și un nou model de afacere mai bun prin  care managementul firmei s-a gândit să schimbe vechea imagine Amway și să pășească  în lumea online. Acest nou model a oferit o grămadă de avantaje ca și noile posibilități de distribuire a produselor Amway și așa mai departe. Toate bune și frumoase dar în 2007 compania s-a lovit de un mare dezastru unde Quixtar a trebuit să fuzioneze cu companiile surori Amway și a devenit astfel Amway Global. Ceea ce s-a întâmplat a fost că un număr important de bloggeri au făcut campanii agresive împotriva la Quixtar, care s-a lovit cu o uriașă criză, având doar o singură opțiune pentru a menține o companie viabilă. Au fost puși în situația de a  rebrăndui totul de la Quixtar la Amway Global cum spuneam mai devreme, care i-a costat peste 580 de milioane de dolari.

Cum s-au lovit cu asalturi  pe bloguri și video-uri ( pe youtube), compania a menținut doar o singură proprietate web, pagina lor web. Dar ceea ce au greșit ei a fost că au neglijat faptul de a răspunde la posturile de pe bloguri și video-uri postate împotriva lor, până când atacurile au câștigat elan și au căpătat statut viral. Nu au acționat la timp, nu au fost precauți în cazul iviri unor probleme de genul, nu au avut mai multe situri web pentru a ajunge la public, etc.

Multe companii din ziua de azi sunt mult mai bine pregătite în strategiile online, au o prezență a brandului lor în mediul online foarte bine stabilită prin care să ajungă la clienții și potențialii lor clienți. Interacționează în timp real cu mesaje pozitive, negative sau neutre, țin legătura cu audiența lor prin proprietăți web multiple (pagini web, bloguri, platforme sociale- facebook, twitter) lucruri pe care Quixtar nu le-a avut prea bine gândite și de aceea s-a ajuns pe atunci la dezastrul costisitor prin care au trecut.

Oricum compania mai există și mai este destul de apreciată, chiar și familia mea mai folosește produse Amway, sunt de foarte bună calitate pot spune, mai ales gama de cosmetice Artistry și produsele de curățare (puțin picante la preț- dar cred că merită :-P)

Mai multe detalii despre acest caz găsiți aici pentru cei interesați…Bernstein Crisis Management

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: